Forum Polskiego Kina

Teraz jest 15 kwietnia 2026, 17:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ''1670''
PostNapisane: 16 grudnia 2023, 22:11 

Posty na Forum KP: 1006
Zasiadając do serialu ''1670" zastanawiałem się czy i na ile starczy mi sił - bo osobisty zapas tolerancji na niedobre produkcje filmowe został już przez ostatnie lata mocno nadwyrężony. Nawet mój ''zawodowy'' kodeks by oglądać rzeczy do końca, ostatnio poluzowałem - ''Erynie'' - nawet nie cały jeden odcinek, ''Informacja zwrotna'' - dwa odcinki, ''Warszawianka'' trzy do czterech - dokładnie nie pamiętam i właściwie wzruszenie ramion, ''The Office Pl'' trzy odcinki, ale głównie z względu na mocny sentyment do brytyjskiego oryginału - bo rzecz mocna wysilona na zabawność łamaną przez celową żenadę, przy czym zawiodło kilka elementów, między innymi aktorstwo i uczucie zażenowania pojawiło się, ale nie tam gdzie trzeba.
Przykra wyliczanka naturalnie mogła by trwać dalej - w końcu obrodziło, szczególnie ostatnio - ale na Siedlcach zakończmy i przenieśmy się do Adamczychy i wieku siedemnastego. Za tą satyryczną komedią kostiumową stoją reżyserzy Maciej Buchwald i Kordian Kądziela, scenarzysta Jakub Różyłło - maczał swoje scenopisarskie pióro przy wspomnianej już rodzimej wersji kultowego ''The Office'' - oraz naturalnie reszta filmowej ekipy od tej realizatorskiej strony kamery, której wszystkich nazwisk nie będę przytaczał - choć chyba warto by było :-)
Czemu - bo dostaliśmy produkt wysokiej jakości, właściwie filmową perełkę. W ''1670'' wszystko gra i co ważniejsze, współgra. Od muzyki, dźwięku - naprawdę wszystko dobrze słychać, poprzez bardzo ładne zdjęcia - stylizowane na obrazy z epoki, jednocześnie przy ciekawej, aktywnej pracy kamery opowiadającej nam historię na równi z bohaterami, bo mamy kilkoro narratorów i różne punkty widzenia, po kostiumy - za niektóre odpowiada znany projektant i świetną scenografię, oddającą barokowy charakter, jednocześnie nawiązując do współczesności - nie mam tu tylko na myśli gadżetów typu siedemnastowieczny tablet.
I w tych okolicznościach - myślę tu zarówno o warstwie wizualnej, jak i dźwiękowej - nie zawiodło to co najistotniejsze w tego typu komediowo-satyrycznych przedsięwzięciach - czyli bazujący na przywarach i stereotypach dowcip, tu naprawdę wysokiej próby, komentujący też, a może nawet przede wszystkim nasze tu i teraz - raz subtelnie, momentami rzecz jasna grubiej, bardziej żywiołowo, ale wszystko z wyczuciem - timing - i w proporcjach odpowiednich dla gatunku. Wszystko niby grubą kreską, ale masa pysznych szczegółów, pomysłowych tekstów
UWAGA SPOILER:
, drobnych przekąsów, czy pojedyńczych reakcji poszczególnych postaci - dodajmy postaci wyrazistych, bo na każdą widać pomysł. Dużo też dzieje się na drugim planie, czy wręcz w tle - więc oczy szeroko otwarte. Plus cała masa nawiązań i cytatów filmowych z historii kina, że nadmienię tylko ''Potop'', ''Czas apokalipsy'' czy ''Chłopaki nie płaczą'' - rewelacyjny Bartłomiej Topa, niewątpliwie udanie i świadomie fragmentami gra Cezarym Pazurą z filmu Lubaszenki. W ogóle aktorstwo to mocny punkt tej produkcji - no cóż, dobry tekst, plus odpowiedni dystans do swojej roli - tutaj w punkt właściwie wszyscy - Martyna Byczkowska, Kirył Pietruczuk, Bartosz Gellner, czy Sebastian Pawlak, ale też mogłyby to być nazwiska - Dobromił Dymecki, Radosław Krzyżowski, Paulina Matusewicz, czy Michał Sikorski itd
Chapeau bas !

Ostatnio edytowano 17 grudnia 2023, 10:14 przez Sebastian999, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł: Re: ''1670''
PostNapisane: 16 grudnia 2023, 22:28 

Posty na Forum KP: 537
No właśnie jestem namawiany by zasiąść do "1670" i chyba się skuszę, ale nie zgodzę się z oceną "The Office pl". Oczywiście, nie wszystko tam jest genialne. ;-) Ale ja to oglądam z uśmiechem. To serial na łagodne ubarwienie wieczoru, bez większych ambicji poza rozśmieszaniem i wg mnie zadanie spełnia. :-)

PostNapisane: 16 grudnia 2023, 23:21 

Rafal Dajbor napisał(a):
To serial na łagodne ubarwienie wieczoru

Może i tak - ładnie to nazwałeś Rafał :-) - ale mi właśnie czegoś/albo kogoś zabrakło. Jedna pani na Filmweb napisała - ''Śmieszne momenty tu są serio śmieszne, ale te męczące są niesamowicie męczące'' - i coś w tym chyba jest, a przy tego typu formule, taka sinusoida to grzech śmiertelny. Nie do końca mnie przekonywał/pociągnął temat Piotr Polak - szczególnie przy mocniejszym aktorsko Woronowiczu, a zarówno w wersji brytyjskiej, jak i amerykańskiej odpowiednio Ricky Gervais, Steve Carell właściwie od razu biorą widza na lep - przy czym podkreślmy to były dwie odmienne koncepcje - aktorskie - Gervais intryguje, manipuluje zarówno postaciami z biura, jak i widzem, Carell z kolei robi mocny show, jednocześnie finalnie będąc w sumie nie takim żałosnym gościem :-D jak i całościowe - oryginał bliżej dokumentu, żenada i śmieszność idą tu pod rękę, a wersja amerykańska to rzecz zdecydowanie bardziej komediowa w pełnym tego słowa znaczeniu, w kolejnych odsłonach zresztą coraz bardziej rozbuchana, choć niepozbawiona pewnej dozy liryzmu.
Rzecz jasna, swoją nienajlepszą opinię o polskiej odsłonie opieram na raptem trzech obejrzanych odcinkach, więc tak kategorycznie skreślić/określić jej nie mogę :-)

PostNapisane: 26 grudnia 2023, 23:44 

Jestem po połowie "1670" i póki co potwierdzam opinię Sebastiana. Rzecz jest niewątpliwie ambitniejsza artystycznie i satyrycznie niż "The Office.pl" i spełnia to założenie. Jak dooglądam całość, to się szerzej wypowiem. :-)

PostNapisane: 27 grudnia 2023, 21:48 

Posty na Forum KP: 1073
Jestem po obejrzeniu całości, więc z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić, że to najlepsza polska produkcja na Netfliksie. Wreszcie serial z fajnym pomysłem, dobrze napisanym scenariuszem, świetnymi dialogami, znakomitym aktorstwem. Bartłomiej Topa i Michał Sikorski są rewelacyjni, Katarzyna Herman niewiele im ustępuje, bardzo dobrze wypadają Martyna Byczkowska i Kirył Pietruczuk. Nieco mniej pola do popisu mają Dobromir Dymecki i Andrzej Kłak. Warto zwrócić uwagę na bardzo dobry drugi i trzeci plan, który nie ustępuje głównym postaciom, ot choćby taki cymes jak epizod płaczki w wykonaniu Elżbiety Okupskiej!
Generalnie jak przy wszystkim, tak i tu można wyszukiwać słabsze sceny, mniej brawurowy odcinek, gorzej napisaną postać (starszy syn Jana), a przede wszystkim postulować, czego za mało, czego za dużo, na jaki humor położono zbyt duży nacisk, a na jaki za mały, ale w tym wypadku to zwykłe czepialstwo, bo wreszcie mamy autentycznie zabawny serial o polskiej mentalności, z licznymi odwołaniami do różnego rodzaju klasyki. W historycznym anturażu, ale aktualne jak diabli.

Moja ocena: 8.5/10.

PostNapisane: 30 grudnia 2023, 08:47 

Posty na Forum KP: 2675
Serial oceniam bardzo wysoko, ma w sobie coś z ducha pełnometrażówek Monty Pythona a tego rodzaju humor zawsze mi pasował. Śledząc opinie o 1670 na X dochodzę do wniosku, że bardzo nie spodobał się tak skrajnej prawicy jak i skrajnej lewicy - przy czym ta druga jest sprytniejsza w krytyce, mówi najczęściej o boomerskim humorze :-).
Owszem, na upartego można się doczepić o pewien schematyzm, o czasem dużą dosłowność chwytów komediowych (jak te husarskie skrzydła, przeszkadzające na każdym kroku :-)) - ale to są detale wg mnie. Ogólnie dostaliśmy inteligentną komedię, wymagającą od widza zarówno pewnej znajomości historii dawnej jak i pewnej znajomości historii najnowszej, czyli różnego rodzaju kodów kulturowych i memicznosci pewnych sytuacji dziejących się wokół nas. Do tego kilka dobrych kreacji aktorskich, z brawurowym Topą na czele.

Niech i będę boomerem, ale więcej nie potrzebuję.

PostNapisane: 30 grudnia 2023, 11:44 

Ludziom o poglądach skrajnie lewicowych i skrajnie prawicowych nie da się dogodzić, mają oni bowiem skłonność do podchodzenia do rzeczywistości na klęczkach i dziwacznym oczekiwaniu, że chociaż należą do mniejszości w mniejszości w mniejszości - to świat będzie robił tak, jak oni uważają za słuszne. Należy takie towarzystwo olewać.

A ja planuję niebawem dooglądać serial. Jak na razie to, co zobaczyłem bardzo mi się podoba. Szczególnie podobał mi żart z Żydami, którzy czekają czy da się zorganizować marsz równości, jeden mówi, że może pociągniemy za pewne sznurki, a drugi mu odpowiada, żeby się uspokoił bo "naprawdę nie rządzimy światem". Świetne i przewrotnie mądre.

PostNapisane: 31 grudnia 2023, 21:03 

Dooglądałem serial i potwierdzam wszystkie moje wcześniejsze pozytywne odczucia. Świetny pomysł, świetne aktorstwo i ogólnie świetne wykonanie. Nie dziwię się, że serial może wkurzyć skrajnych prawaków i lewaków, bo hojnie rozdziela drwiny w obie strony, wyśmiewając różnego rodzaju kalki myślowe, stereotypy itp. Naprawdę warto to zobaczyć. :-)

Ale nawiążę jeszcze do tematu "The Office.pl", który łączy z "1670" osoba scenarzysty Jakuba Różyłły. Jeszcze raz muszę pochwalić także i ten serial. Po naszej wymianie zdań sporo się na niego pogapiłem i uważam, że jest to naprawdę zabawny, fajny serial z momentami głębszego przesłania. I tak, jak na ogół zwracam baczniejszą uwagę na role drugoplanowe i epizodyczne, tak w "The Office.pl" bardzo podobają mi się aktorzy grający trzy najważniejsze role, czyli Piotr Polak, Vanessa Aleksander i Adam Woronowicz. Cała trójka tworzy bardzo prawdziwe portrety ludzi przeraźliwie samotnych, ale umiejących stworzyć mnóstwo pozorów, które owo poczucie samotności mają zamaskować. Wg mnie są świetni.

PostNapisane: 5 stycznia 2024, 10:57 

Tygodnik ''Polityka'' w rankingu seriali roku - bez podziału na krajowe i zagraniczne - ''1670'' umieścił na miescu 8, zaś ''The Office PL 3'' na miejscu 5 :-) - hmm, może faktycznie za szybko zrezygnowałem...

PostNapisane: 7 stycznia 2024, 22:57 

Sebastianie, właśnie obejrzałem pierwsze trzy odcinki i nie wiem czemu się zniechęciłeś. :-) Wg mnie Piotr Polak sceny ze śpiewaniem szanty i piosenki Dawida Podsiadły gra brawurowo i świetnie. Dla przykładu. :-)

PostNapisane: 14 marca 2026, 15:46 

Ostatnio zaczęłam sprawdzać, gdzie faktycznie kręcono serial „1670”, bo część miejsc wygląda w nim naprawdę autentycznie. Okazuje się, że większość scen powstała w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, gdzie zbudowano scenografię wsi Adamczycha, a inne ujęcia nagrywano m.in. w Radrużu czy Lubaczowie.

Jeżeli ktoś jest ciekawy wszystkich lokacji z serialu i chce zobaczyć dokładnie, które miejsca w Polsce pojawiają się w odcinkach, to tutaj jest całkiem dobrze opisane zestawienie:

https://www.nowin.pl/2025/09/26/gdzie-k ... ca-nagran/

Jest tam lista miejsc i ciekawostki o planie zdjęciowym, więc można sprawdzić, gdzie dokładnie powstawały sceny z Adamczychy.

PostNapisane: 5 kwietnia 2026, 23:16 

Posty na Forum KP: 768
Filmowe produkcje od dawna udowadniają, że polskie skanseny to nie tylko miejsca zabytkowe, ale nowoczesne plany filmowe, które dzięki filmowej obecności zyskują fundusze na ochronę autentycznej tkanki zabytkowej oraz na rozwój takich obiektów. Na tych zdjęciach wyglądają bardzo sterylnie jak nie wzięte z polskiej wsi, gdzie w zagrodach zawsze można było dostrzec wiele zwierząt, które były "naturalnymi mieszkańcami" takich miejsc.

Strefa czasowa: UTC + 1