Forum Polskiego Kina

Teraz jest 17 kwietnia 2026, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 listopada 2025, 07:42 

Odświeżyłem sobie wczoraj to "dzieło" komediowe. :-) Warto było sobie przypomnieć postacie z pierwszej edycji "Big Brother".

Na pewno jest to film z kiczowatym scenariuszem (co jest dziwne w przypadku twórczości Jerzego Gruzy, moim zdaniem) i nie najlepszą grą aktorską. Mimo to dobrze go sobie przypomnieć - parę momentów rzeczywiście mnie rozśmieszyło. W mojej opinii, śp. Janusz Rewiński zagrał jak zwykle świetnie i nie mam zastrzeżeń. Całkiem nieźle zagrali Janusz Chabior w roli detektywa (Rewiński zasugerował w filmie jego podobieństwo do Jerzego Dziewulskiego). Nie wiem komu miał odpowiadać jasnowidz Wołodia, ale wydaje mi się, że chodzi o Krzysztofa Jackowskiego, z uwagi na jego "sukcesy" w odnajdywaniu zaginionych osób. Bardzo dobry był też Rudi Schuberth w roli gangstera Karkówy, któremu Janusz Dzięcioł obiecał "zrobić z tyłka wylotówkę na Kielce" :-)

Ostatnio edytowano 7 listopada 2025, 10:34 przez wositelec, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 listopada 2025, 09:43 

Posty na Forum KP: 537
Jestem apologetą tego filmu. Uważam, że to bardzo dobra komedia, którą odczytywano zbyt wprost jako "podczepianie się" pod Big Brothera. Mnie "Gulczas..." bardzo bawi. Ze scen które mnie śmieszą wyróżniam tę z Bene Rychterem i jego opowieścią o realiach pracy policji.

PostNapisane: 7 listopada 2025, 10:16 

Posty na Forum KP: 6471
Wiedziałem, że się odezwiesz w tym wątku. :-D

PostNapisane: 7 listopada 2025, 12:10 

Jedna ze scen pod koniec filmu jest też dobra. Karkówa z całym gangiem podjeżdża, żeby pobić Gulczasa i jego znajomych. Każdy mówi po kolei co zrobił dla niego Gulczas. "A ja dzięki niemu rzuciłam satanizm, przestałam być służebnicą Belzebuba i stanęłam po stronie światła". A jeden gość : "A ja tu włączam i wyłączam światło".

Można się było pośmiać z kilku scen przynajmniej.

PostNapisane: 7 listopada 2025, 19:13 

Posty na Forum KP: 537
karel napisał(a):
Wiedziałem, że się odezwiesz w tym wątku. :-D

Bo to naprawdę fajna i niedoceniona komedia. W dodatku dziś - świetne świadectwo swoich czasów. :-)

Strefa czasowa: UTC + 1