Forum Polskiego Kina

Teraz jest 17 kwietnia 2026, 14:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 678 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lipca 2025, 07:27 

Posty na Forum KP: 6471
Wyemitowana wczoraj "Czarna komedia" to przykład inteligentnej rozrywki na najwyższym poziomie. Sztukę Schaffera miałem okazję widzieć kiedyś na scenie, ale oczywiście nie w takiej obsadzie. A granie "w ciemności", gdy jest jasno, z pewnością nie należy do łatwych zadań . :-D Ale kiedy główną rolę gra Fronczewski, będący wówczas w fantastycznej formie aktorskiej, być może najlepszej w całej karierze, to wiadomo, że nie ma się czego obawiać. No najwyżej potknięcia się o fotel w pełnym świetle. ;-)

PostNapisane: 5 sierpnia 2025, 11:26 

A dzisiaj emisja jednego z najstarszych (1962) zachowanych spektakli Teatru TV: "Męczeństwo Piotra Oheya" wg Sławomira Mrożka, w reżyserii Erwina Axera.

PostNapisane: 8 sierpnia 2025, 21:43 

Posty na Forum KP: 768
Oglądałem "Czarną komedię" i uważam za świetny pomysł przestawienia cech fizycznych dla przeciwnych zjawisk fizycznych czyli dla światła i ciemności. To owocuje wspaniałymi pomyłkami
widzianymi "tylko" dla widza przez co efekt komediowości jest jeszcze większy. Zauważyłem że Ewa Żukowska (wtedy zazdrościłem jej tych wspaniałych włosów) w pewnym momencie nie wytrzymała i zaczyna się śmiać , ale po kilku chwilach opanowuję się i wraca do roli.
Po obejrzeniu spektaklu pomyślałem sobie. że gdyby w tym spektaklu kazać aktorom zamykać oczy z chwilą kiedy dzieje "ciemność" może byłoby jeszcze ciekawiej .
Dobry spektakl i wspaniali aktorzy warto obejrzeć.

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 stycznia 2026, 15:03 

W oddzielnym wątku pisałem o "Nie do obrony", natomiast tu zamieszczę parę słów o wyemitowanym tydzień wcześniej "Płaszczu" (1979) w reżyserii Ryszarda Bera. To spektakl znakomity, z fantastyczną rolą Pawlika, świetnymi kreacjami Dmochowskiego, Kamasa, Pokory, Ciecierskiego. Szkoda, że Fronczewski nie miał tu więcej do zagrania. Sztuka Tuwima, który na potrzeby teatru zaadaptował nowelę Gogola, jest zabawna, ale jednocześnie przeraźliwie smutna. Mówi nie tylko o ludzkiej dwulicowości, ale także o tym, co władza autorytarna potrafi zrobić z jednostką. Nawet - a może przede wszystkim - taką, która niczym się nie wyróżnia. Przed laty oglądałem późniejszą adaptację, w której główne role grali Trela i Gajos. To też był dobry spektakl, ale ten Bera jest lepszy.

PostNapisane: 27 stycznia 2026, 22:25 

W zeszłym tygodniu obejrzałem Norymberga z 2007 z Gajosem.
Nie wiedziałem że coś takiego powstało. Ja bym to dodał do lektur obowiazkowych.

PostNapisane: 1 lutego 2026, 13:36 

Posty na Forum KP: 768
Znalazłem w internecie ów "Płaszcz" dzisiaj wieczorem sobie obejrzę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 678 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57

Strefa czasowa: UTC + 1