Forum Polskiego Kina

Teraz jest 17 kwietnia 2026, 14:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Melodramat"
PostNapisane: 7 października 2025, 13:20 

Posty na Forum KP: 537
Rzadko ostatnio oglądam nowe Teatry Telewizji, ale tego nie mogłem odpuścić. Także dlatego, że widziałem to przedstawienie w Teatrze Powszechnym i wyszedłem z niego zachwycony i wstrząśnięty jednocześnie.

Telewizyjna wersja jest równie wspaniała. Anna Smolar stworzyła, w oparciu o archetyp Kuby i Krystyny z "Pętli" Hłaski i "Pętli" Hasa przejmującą opowieść o uzależnieniu i współuzależnieniu. O destrukcji, za którą stoi alkohol. A to wszystko w formie artystycznej, bez cienia jakiejkolwiek dydaktyki. Może - jako alkoholik, trzeźwy już piętnasty rok - nie jest obiektywny. Ale moim zdaniem to przedstawienie jest wybitne, zarówno na scenie jak i na ekranie. A przy tym boleśnie aktualne, o czym przypominają wydarzenia z rady Warszawy z ostatniego czasu.

PostNapisane: 8 października 2025, 06:09 

Posty na Forum KP: 6471
A ja z kolei z rozmysłem odpuściłem właśnie ten, choć wcale nie przeczę, że jest dobry. Po prostu, jak już zdarzało mi się wspomnieć, wolę teatr telewizji niż teatr w telewizji. Przedstawienia takie jak "Melodramat" preferuję jednak w tradycyjnym teatrze.

PostNapisane: 27 października 2025, 21:33 

Posty na Forum KP: 1249
Ja oglądałem spektakl w teatrze. Mnie akurat trochę zmęczył, zwłaszcza końcowy monolog Anny Ilczuk. Nie kwestionuję pomysłowości, gry aktorskiej i samej realizacji, ale zdecydowanie nie są to moje klimaty. Zresztą coraz mniej identyfikuję się ze współczesną sztuką teatralną.
Nie ukrywam, że moja surowa ocena może też wynikać ze zbyt nabożnego stosunku do "Pętli" Hasa, którą bardzo lubię i cenię.

PostNapisane: 28 października 2025, 15:26 

Posty na Forum KP: 537
Ja też oglądałem w teatrze. Mnie końcowy monolog Anny Ilczuk nie zmęczył, mną wstrząsnął. Ale z kolei ja mogę być nieobiektywny, ponieważ jestem alkoholikiem patrzącym na świat (i sztukę) z perspektywy moich już 14 trzeźwych lat i poprzednich siedmiu przepitych, więc zupełnie inaczej widzę "Melodramat", w dużej mierze znajdowałem tam siebie i moich najbliższych zderzonych z moim piciem.

PostNapisane: 28 października 2025, 17:16 

Posty na Forum KP: 6471
Ty obejrzałeś obie wersje, więc jesteś najbogatszy z nas. ;-)

PostNapisane: 31 października 2025, 00:34 

Posty na Forum KP: 768
To przedstawienie absolutnie zasługuje na uwagę nie tylko tych , którzy mają ten problem z alkoholem ale również tych, którzy mają przyjaciół , znajomych których ta choroba dotknęła i którzy podejmują wysiłki aby się z niej wydobyć a nierzadko nie znajdują zrozumienia dla swoich starań lub nie umieją zdobyć się na wyrażenie prośby o pomoc.
Spektakl jest dobrą i przekonującą formą ukazującą w jakiej pułapce znajduje się człowiek uzależniony od alkoholu lub jakiejkolwiek innej używki.

Strefa czasowa: UTC + 1