Forum Polskiego Kina

Teraz jest 15 kwietnia 2026, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Wrółbel"
PostNapisane: 13 lipca 2025, 21:30 

Posty na Forum KP: 6471
Sympatyczny, lekko baśniowy fabularny debiut Tomasza Gąssowskiego, z nagrodzonym w Gdyni Jackiem Borusińskim w roli głównej. Czuć tu klimat polskiej prowincji, jest humor, któremu blisko do czeskiego. Czegoś jednak "Wróblowi" brakuje, by wybił się mocniej ponad przeciętność. Może po części to kwestia tego, że film ten sprawia wrażenie anachronicznego, jakby powstał na początku wieku, gdy tego typu kino było czymś świeżym i oryginalnym. Teraz wydaje się dziełem jakby z innego świata.
Borusiński jest dobry i trochę szkoda, że w sumie mało go w naszym kinie. Na Stroińskiego też zawsze miło popatrzeć, choć tu w zasadzie nie mówi ani słowa. Dodatkowy smaczek, to pojawienie się we "Wróblu" w drobnych rolach dziennikarzy czy satyryków (np. Stefana Szczepłka czy Michała Ogórka), a także byłego piłkarza reprezentacji Polski Radosława Majewskiego.
Ocena: 6/10.

Tytuł: Re: "Wrółbel"
PostNapisane: 26 grudnia 2025, 10:14 

Posty na Forum KP: 1249
Ja chyba też oceniłbym ten film na 6. W sumie sympatyczny, ale jednak na więcej nie zasługuje. To, co mnie najbardziej przeszkadzało, to takie trochę rozproszenie wątków, które zostały nadgryzione i w sumie nie pociągnięte: jak ten z muzykiem, którego grał Kotschedoff. Miałem wrażenie, że sam główny bohater nie za bardzo wie, co chce robić, poza graniem w piłkę. Cud prawdziwy, że trafiła mu się fajna dziewczyna.

No i tradycyjnie: dialogi, które ciężko zrozumieć, każdy z facetów mówi coś półgębkiem, pod nosem. Ja rozumiem, że to taka popularna teraz postawa życiowa, inspirowana skrótowością wirtualnego świata, żeby wszystko traktować "na odpierd...", ale aktorzy mogliby się bardziej wysilić.

Mimo tych mankamentów, ten film nieźle się ogląda, ale jednak czegoś mi w nim zabrakło.

Strefa czasowa: UTC + 1