Forum Polskiego Kina

Teraz jest 15 kwietnia 2026, 17:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 czerwca 2024, 13:38 

Posty na Forum KP: 2675
27.09.2024 premiera nowego polskiego filmu „Idź pod prąd”. O zespole KSU. W roli Siczki znany z nowego „Znachora” Ignacy Liss.

KSU bardzo lubiłem w latach 80ych, więc na pewno się wybiorę.

PostNapisane: 3 lutego 2026, 09:19 

Aż dziw że ten film nie doczekał się tutaj zainteresowania,...

PostNapisane: 3 lutego 2026, 10:01 

Brak zainteresowania filmem może też wynikać z jego niewielkiej dostępności - chyba tylko na TVP VOD da się go obejrzeć, a nie można go nigdzie kupić na płycie ani obejrzeć na jakiejś innej platformie.

Mogliby go też od czasu do czasu wyemitować w jakimś kinie.

PostNapisane: 3 lutego 2026, 10:51 

Posty na Forum KP: 6471
Tydzień temu z kawałkiem był dwukrotnie na TVP1. Jeszcze nie obejrzałem, ale nagrałem.

PostNapisane: 3 lutego 2026, 13:05 

Posty na Forum KP: 768
Jest też na TVP vod filmy https://vod.tvp.pl/filmy-fabularne,136/idz-pod-prad,1770978

PostNapisane: 6 lutego 2026, 18:45 

Posty na Forum KP: 1006
Hator napisał(a):
Aż dziw że ten film nie doczekał się tutaj zainteresowania,...

Skąd, dlaczego aż takie zdziwienie ?

PostNapisane: 7 lutego 2026, 09:29 

Sebastian999 napisał(a):
Skąd, dlaczego aż takie zdziwienie ?

Niepotrzebnie wzbudziłem tutaj zainteresowanie. Moje oczekiwania były inne. To jest okazuje się wersja fabularna. Nie wiadomo co się zdażyło naprawdę a co dopisał scenarzysta na kolanie? Widać tam też oszczędności na każdym kroku.
Ten film to "wydmuszka". Ale temat bym powiedział epokowy.
Można jedynie dywagować czy warto obejrzeć jeden raz?

Lepiej bedzie se wpisać: Gaga Jarocin 1992 Full. Można się będzie lepiej wczuć aby zrozumieć co siedziało w głowach młodzieży punkowej. Jest tam też poruszany watek cenzury. Mowa o cenzurze już w tzw. wolnej Polsce :icon_eek: jakby ktoś jeszcze miał z tym watpliwości? :icon_mrgreen:

PostNapisane: 9 lutego 2026, 23:48 

wositelec napisał(a):
Brak zainteresowania filmem może też wynikać z jego niewielkiej dostępności

Może także wynikać z tego, że to film przeciętny. Nie jest to co prawda jakiś gniot, ale wszystko w dziele Palucha wydaje się jakieś sztampowe, przewidywalne, przejaskrawione, a momentami zwyczajnie nudne. Nigdy nie byłem fanem KSU ani nurtu muzyki, który ten zespół reprezentuje. Jest to jednak i był z pewnością istotny element polskiej sceny muzycznej, a w filmie w ogóle tego nie czuć - ot, grupa nastolatków ubiera się w skóry, chleje, pali, wyrywa panienki, a przy okazji gra ostrą muzykę, zaś na wszystko to nieprzychylnym okiem patrzy władza ludowa. I tyle. Trudno z filmu dowiedzieć się i zrozumieć, na czym polegała wyjątkowość tej kapeli. Jak czytałem, nawet fanom zespołu "Idź pod prąd" specjalnie nie przypadło do gustu, a to już o czymś świadczy.
Ignacy Liss w roli głównej jest niezły, a to aktor, który dotąd mnie nie przekonywał. Tu zaś jest po prostu solidny i nawet można uwierzyć w jego postać, trudno wszak mówić o jakimś szczególnym osiągnięciu aktorskim.
I jeszcze jedna uwaga krytyczna - język, którego używają członkowie KSU, wydał mi się stanowczo zbyt współczesny. Oni rozmawiają w zasadzie tak, jak mogliby rozmawiać dzisiejsi nastolatkowie. A przez kilkadziesiąt lat młodzieżowe słownictwo przeszło mimo wszystko pewną ewolucję.
5/10

PostNapisane: 10 marca 2026, 13:18 

Cytuj:
ot, grupa nastolatków ubiera się w skóry, chleje, pali, wyrywa panienki, a przy okazji gra ostrą muzykę, zaś na wszystko to nieprzychylnym okiem patrzy władza ludowa.

Analogicznie do ruchów hipisowskich na zachodzie.

Film jest przeciętny zawiera wymyślone z dupy sceny. A to świadczyć może że chłopaki byli jeszcze bardziej beznadziejni niż to pokazano na ekranie?!

Ale najważniejsze zostało tutaj kilkukrotnie zaakcentowane. Chłopaki nie mogli się rozwijać bo nie mogli zarabiać. Więc w miarę czasu jak wstrzeliwał dzieci kolejnym dziewczynom dramat się pogłębiał. I co tutaj więcej dodać?

Film skomplikowany jak obliczanie pr2 beretu. :icon_eek:

PostNapisane: 10 marca 2026, 13:46 

Hator napisał(a):

Analogicznie do ruchów hipisowskich na zachodzie.

Z tą różnicą, że tam jednak nie było tego elementu władzy ludowej. Owszem, była niechęć do władzy ogólnie - i do jej poszczególnych działań - ale jednak nie narzuconej, działającej w ramach demokracji.

PostNapisane: 11 marca 2026, 13:07 

To nie temat ale były subkultury kontrolowane przez władzę i były takie których władza nie kontrolowała. Oczywiście do czasu. Ruch anarchistyczny został na zachodzie koniec końcem unieszkodliwiony. Pod tym względem nie widze różnic między demokracj ludowa a demokraja zachodnia. W jednym i drugim ustroju , każda władza daży do kontrolowania opozycji, albo sama ja tworzy. To nie miejsce na takie rozkminy.
Pewien bardzo znany polityk w Polsce dostawał za młodu za działalność w ruchu hipisowskim pieniadze.
A upublicznił to po latach nie mniej znany dzisiaj muzyk. :icon_eek:

Wydaje mi się że dzisiaj wspieranie różnych podejrzanych ruchów jest już całkowicie oficjalne.
A szukanie do tych ruchów pożytecznych idiotów jest łatwe i nic nie kosztuje.

Znajdź kogoś do tematu, zapalcie skręta i pogadajcie ... o czasach w których przyszło nam żyć:D

Strefa czasowa: UTC + 1