Forum Polskiego Kina

Teraz jest 17 kwietnia 2026, 12:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 678 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57  Następna
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lutego 2023, 07:23 

Posty na Forum KP: 1074
Brunner napisał(a):
Już trochę czasu minęło więc zaryzykuję pytanie:
Ma ktoś "Powrót posła" w reż. Rakowieckiego?

Pojawił się na VOD,podobnie jak spektakl "Pijacy" w reżyserii Jacka Skalskiego.

PostNapisane: 8 lutego 2023, 19:05 

Posty na Forum KP: 1403
Cfeter napisał(a):
Brunner napisał(a):
Już trochę czasu minęło więc zaryzykuję pytanie:
Ma ktoś "Powrót posła" w reż. Rakowieckiego?

Pojawił się na VOD,podobnie jak spektakl "Pijacy" w reżyserii Jacka Skalskiego.

Dzięki za info, żem się dokopał parę dni temu :)

PostNapisane: 25 czerwca 2023, 22:38 

Posty na Forum KP: 127
W spektaklu Teatru TV "Człowiek z budki suflera" z 1990 roku, rolę tytułową gra Jacek Kawalec. 33 lata później, Kawalec jest wokalistą zespołu Budka Suflera :)

PostNapisane: 28 września 2023, 13:10 

Posty na Forum KP: 768
Wczoraj w TVP Kultura emitowano "Selekcję" nie oglądałem tego spektaklu chyba ze 30 lat i wczoraj też nie
obejrzałem bo miałem inne sprawy. A mogłem ustawić nagrywanie . No nic dzisiaj wpisałem w google "Selekcja " i okazuje się że jest na youtube Selekcja , Selekcja 2 teraz to sobie już nagram.
Może ktoś z kolegów oglądał ? Może spektakl był po rekonstrukcji Topazem lub innym softem.
Swoją drogą to jest dobry materiał na film zamiast dublować filmy i kręcić drugi raz Pana samochodzika,
Pana Kleksa , czy szatana z 7 klasy może lepiej sfilmować taką Selekcję.

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 września 2023, 09:14 

Posty na Forum KP: 6471
Ja to oglądałem dawno, może nie 30 lat temu, ale juz parę. Chyba też na TVP Kultura.

PostNapisane: 1 października 2023, 06:14 

Posty na Forum KP: 1403
Kazimierz Jankowski napisał(a):
Wczoraj w TVP Kultura emitowano "Selekcję" nie oglądałem tego spektaklu chyba ze 30 lat i wczoraj też nie
obejrzałem bo miałem inne sprawy. A mogłem ustawić nagrywanie . No nic dzisiaj wpisałem w google "Selekcja " i okazuje się że jest na youtube Selekcja , Selekcja 2 teraz to sobie już nagram.
Może ktoś z kolegów oglądał ? Może spektakl był po rekonstrukcji Topazem lub innym softem.
Swoją drogą to jest dobry materiał na film zamiast dublować filmy i kręcić drugi raz Pana samochodzika,
Pana Kleksa , czy szatana z 7 klasy może lepiej sfilmować taką Selekcję.

Pozdrawiam

I koniecznie Talar za Szalawskiego. Współcześni filmowcy lubią takie smaczki. Barciś w "Znachorze", Kaniewska w "Szatanie z siódmej klasy", Fronczewski - zapewne w "Panu Kleksie". Tylko w "Samochodziku..." nie znalazło się miejsce dla symbolu obsady. A szkoda, bo może znalazłaby się jakaś niewielka ale znacząca rólka dla Grażyny Marzec czy Ewy Szykulskiej ;)

PostNapisane: 2 stycznia 2024, 11:13 

Posty na Forum KP: 537
https://e-teatr.pl/teatr-tv-monodram-ry ... tura-44515

PostNapisane: 9 października 2024, 23:26 

Posty na Forum KP: 537
We wtorek, 22 października, o 20.00, na TVP Kultura "Lalek" Zbigniewa Herberta w reżyserii Zbigniewa Zapasiewicza. Spektakl sprzed ćwierćwiecza. W obsadzie świetni aktorzy, w 1999 roku doskonale znani (Zapasiewicz, Lubaszenko, Janda, Szaflarska, Lutkiewicz), jak i doskonale znani dziś, a wtedy młodzi (Maria Peszek, Ewa Konstancja Bułhak, Łukasz Simlat, Marcin Czarnik, Katarzyna Herman), ale - jak dla mnie - przede wszystkim - epizodyczny popis Tomasza Zaliwskiego, będący niemalże autonomicznym dziełem sztuki aktorskiej wewnątrz tego spektaklu. Warto obejrzeć "Lalka" dla tematu, dla zobaczenia jak wyglądał Teatr Telewizji u schyłku ubiegłego wieku, a dla roli Tomasza Zaliwskiego - warto w czwórnasób!

PostNapisane: 23 października 2024, 09:54 

Posty na Forum KP: 1249
Owszem, występ Zaliwskiego fantastyczny. Ale ze "Starej Gwardii" wyróżniłbym jeszcze Janusza Michałowskiego. To również był mistrzowski popis.

PostNapisane: 3 stycznia 2025, 11:08 

Zgadzam się, że to ciekawy spektakl i fantastyczne spotkanie różnych aktorskich pokoleń. Zaliwski i Michałowski naprawdę świetni. Reżyserujący przedstawienie Zapasiewicz też kilka razy pojawia się przed kamerą, i choć są to ledwie krótkie momenty, to i tak zapadają w pamięć.
Z bardzo młodych wówczas aktorów najmniej zmienił się Czarnik, natomiast Simlat to w spektaklu po prostu chłopak. Z kolei Katarzyna Herman zachwyca w "Lalku" delikatnością i świeżością tak odmienną od jej późniejszego, ostrego i nieco wydrowatego, emploi.

Ze starszych przedstawień Teatru TV miałem też okazję obejrzeć niedawno "Tamę" (2004) w reż. Agnieszki Lipiec-Wróblewskiej. Atutem tej rozgrywającej się w prowincjonalnym irlandzkim pubie i zaprawionej szczyptą metafizyki historii o ludzkich doświadczeniach i rozczarowaniach jest również fantastyczna obsada (Majchrzak, Ostaszewska, Bednarz, Klynstra, Piotr Bajor), która tworzy zróżnicowane i pogłębione psychologicznie postacie. Jako że akcja w całości opiera się na rozmowach przy mocnym piwie, whisky, winie i papierosach, to zastanawiam się, czy aktorzy rzeczywiście raczyli się na planie tymi mocnymi trunkami. :-D W każdym razie palone papierosy z pewnością nie były atrapami. ;-)

PostNapisane: 6 marca 2025, 10:28 

W przyszły wtorek, tj. 11 marca, na TVP Kultura archiwalny spektakl "Profesja pani Warren" w reżyserii Bardiniego i w fantastycznej obsadzie: https://filmpolski.pl/fp/index.php?film=524699.

PostNapisane: 2 lipca 2025, 09:57 

W poprzednich latach w okresie letnim TVP Kultura prezentowała na swojej antenie przede wszystkim przedstawienia Teatru Sensacji Kobra. Teraz jest inaczej, mianowicie już od czerwca co wtorek pokazywane są różnego rodzaju archiwalne spektakle, komedie, farsy, obyczajówki. Często są to produkcje od dawna nieobecne w TV, w znakomitej obsadzie. Tak więc jeżeli ktoś lubi obcować z wysokiej klasy teatralnym aktorstwem, to w letnie wtorki ma ku temu wyjątkową okazję. :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 678 ]  Przejdź na stronę... Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57  Następna

Strefa czasowa: UTC + 1